Nobelpriset 2017

 

En av årets Nobelpristagare: Richard Henderson, kemi.

File:Richard Henderson D81 4486 (38005042695).jpg

Nobeldagen är den 10 december. Då samlas alla pristagare för att ta emot sina priser och sedan gå på fest med kungen.

Nobelpriset började efter dynamitens uppfinnare Alfred Nobels död. Det första nobelpriset delades ut 10 december 1901, på Nobels dödsdag. På nobelfesten 2017 åt pristagarna och gästerna, även kungen och familjen god mat som t.ex pressad och torkad jordärtskocka med kålrabbiblommor, smaksatta med ingefära.

Vinnarna i de fem kategorierna i Nobelpriset 2017:

Fysiologi eller medicinpriset:

2017 års nobelpris i fysiologi eller medicin fick delas av amerikanerna Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young för sina upptäckter av ”molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm”.

Fysikpriset:

Vinnarna i fysikpriset 2017 är också alla amerikaner, men det är Kip Thorne, Barry Barish och Rainer Weiss ”för avgörande bidrag till LIGO-detektorn och observationen av gravitationsvågor”

Kemipriset:

Årets Nobelpris i kemi gick till Jacques Dubochet (Shweiz), Joachim Frank (USA) och Richard Henderson (Storbritannien). Det priset fick de ”för utveckling av kryoelektronmikroskopi för högupplösande  strukturbestämning av biomolekyler i lösning.

Litteraturpriset:

Priset i Litteratur 2017 fick författaren Kazuo Ishiguro (Storbritannien)

Motivering: ”Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”.

Fredspriset:

Detta pris fick ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons). ”För deras arbete med att uppmärksamma de katastrofala humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för deras barnbrytande insatser för att åstadkomma ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen.

Av: Cornelia

Källa: SVT nyheter och metro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *