Nedgrävda tepåsar är som guld för forskare

En gammal tepåse är inte att rynka på näsan åt. Rätt använda kan bidra till bättre prognoser för klimatförändringarna . Ett perfekt uppdrag för skolbarn, anser forskare. (Tidningens telogram byrå ) . Det handlar om ett ganska enkelt expeiment : Gräv ner tepåsar i marken och låt den låt den ligga där i några månader . Gräv sedan upp tepåsen igen och kontrollera hur mycket av tebladen som brutits ner.vid nedbrytningen av växt material bildas nämligen koldioxid , som bidra till växthuseffekten och det vill forskare vid bland annat Umeå universitet får bättre kläm på . Målet är att skapa en karta över,jordens nedbrytningshastighet.Men då krävs målet  av landets skolbarn.Alla är välkommna att söka och ett antal utvalda klasser ska förses med nödvändig utrustning som tepåsar (Rooibos och grönt te ),digtalvågar och termometrar . Det handlar om max 200 personer, stora geografiska spridning så möjligt säger Fredrick Broune på föreningen vetenskap och allmänhet som samordna massexpromentet.Tepåsar får ligga i jorden över sommaren och i början av nästa år publicera en forskningsrapport utifrån barnens observationer.Projekt ingår i Forskarfredag,en del av eu projektet om forskning.Thimmie.Nora och Melvin

Källa BLT 150214

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *